Zaostrené na zuby

Vedeli ste, že zuby sú pre vášho psa podobne dôležité ako pre vás ruky? Potrebuje ich totiž nielen na konzumáciu potravy, ale aj na každodennú hru, čistenie srsti, komunikáciu s inými psami, aktívnu sebaobranu či prenášanie predmetov a mláďat. Navyše má vrodenú potrebu žuť a obhrýzať. Ak ju kvôli boľavým zubom nemá ako uspokojiť, bude frustrovaný. Zdravé zuby sú teda dôležitým predpokladom zdravia a spokojnosti každého chlpáča.


O to viac prekvapí, že napriek rastúcej kvalite a dostupnosti veterinárnej starostlivosti sa zdravotné problémy s chrupom dnešným psom nevyhýbajú, ale naopak, patria k tým najčastejším. Podľa vedeckých štúdií sa týkajú 44-100 % psov, pričom boli zaznamenané až u 90 % jedincov do 3 rokov. Pokiaľ sa zubné problémy neriešia včas, môžu mať veľmi negatívny vplyv na kvalitu života a celkové zdravie vášho miláčika.

Najhoršie sú na tom malé plemená psov ako yorkshirský a maltézsky teriér, bišónik a pod., u ktorých sa zubný kameň objavuje veľmi skoro a vo veku 1 roka už môže byť výrazný. Naopak, psy veľkých plemien trápia problémy so zubami o niečo menej často a dochádza k nim spravidla neskôr.

Podľa štatistík sú ochorenia zubov a ústnej dutiny psov väčšinou diagnostikované príliš neskoro, čo komplikuje ich liečbu. Je to sčasti preto, že psy problém či bolesť v ústnej dutine dajú zvyčajne najavo až v momente, keď je ich stav naozaj závažný. Aby to nebol aj váš prípad, zamerajte sa na prevenciu a pravidelnú odbornú kontrolu so zahájením liečby už v prvých fázach ochorenia.

Problémy so zubami u psov začínajú nenápadne

Podobne ako u ľudí, aj u psov sa vplyvom genetických faktorov (typu zhryzu, plemena, zloženia slín a pod.), typu a zloženia krmiva (napr. podávaním mäkkej a granulovanej stravy, stravy s nevhodným vplyvom na pH v papuli, krmiva s vysokým obsahom sacharidov či s nedostatočným obsahom minerálov a vitamínov), mechanických faktorov (mäkká strava bez možnosti obhrýzať) zo slín, zvyškov potravy a baktérií na povrchu zubov vytvára a hromadí povlak.

Spočiatku bledý a nenápadný povlak sa postupne premieňa (mineralizuje) na tvrdý zubný kameň, ktorý má najprv žltkastú, neskôr žltohnedú farbu. Táto premena je pomerne rýchla - nedotknutý povlak tvrdne v priebehu 24-48 hodín. Postupným vrstvením povlaku sa kameň stáva stále viac viditeľným. Na jeho členitom, drsnom povrchu sa mimoriadne dobre darí baktériám, ktoré produkujú toxíny a môžu napadnúť zub i jeho okolie.

Zdravé zuby nemajú na sebe povlak či zubný kameň. Ďasná sú bez opuchu, zápalu a tesne priliehajú k zubom. Nezabudnite sledovať aj zadnú časť chrupu, nielen predné zuby.
Zdravé zuby nemajú na sebe povlak či zubný kameň. Ďasná sú bez opuchu, zápalu a tesne priliehajú k zubom. Nezabudnite sledovať aj zadnú časť chrupu, nielen predné zuby.

Zubné problémy môžu mať život ohrozujúce následky

Kontakt zubného kameňa s ďasnom vedie k podráždeniu a neskôr k trvalému zápalu ďasien. Zapálené ďasno začína ustupovať a oddeľovať sa od zuba podobne ako u ľudí. Zápal sa rozširuje na kosť a tkanivá v okolí zuba. Zub sa obnažuje, postupne sa uvoľňuje a v neskorších fázach vypadáva.

Pri postupujúcom zápale a ústupe ďasna (paradentóze) vzniká voľný priestor okolo koreňov zubov. Ten sa zapĺňa zvyškami potravy a hromadia sa v ňom baktérie. Takto môže vzniknúť na koreni zuba absces (kapsa naplnená hnisom). Absces sa môže zväčšiť natoľko, že spôsobí opuch tváre. Táto fáza ochorenia je už viditeľne bolestivá a vyžaduje akútny zásah veterinára. Zápal sa môže rozšíriť do kosti a cez krvný obeh dokáže preniknúť do srdca, pečene, obličiek či dokonca do mozgu vášho miláčika. Môže dôjsť k ich vážnemu poškodeniu úplnému zlyhaniu. Tomuto štádiu ochorenia by sa preto mal každý zodpovedný psíčkar oblúkom vyhnúť.

Príklad pokročilého zápalu ďasien spôsobeného neliečeným zubným kameňom. K takémuto stavu chrupu významne prispieva nevhodná výživa.
Príklad pokročilého zápalu ďasien spôsobeného neliečeným zubným kameňom. K takémuto stavu chrupu významne prispieva nevhodná výživa.

Má môj pes problém so zubami?

Nespoliehajte sa na to, že váš miláčik je ešte mladý. Podľa odborných odhadov sa problémy so zubami a ďasnami bežne vyskytujú aj u jednoročných psov. Pokiaľ ste vášmu psiemu kamošovi doteraz zuby nijako neošetrovali, je dosť pravdepodobné, že ani on nebude výnimkou.

To, že v jeho papuli niečo nie je v poriadku, možno zistiť podľa celého radu príznakov, ktoré však nemusia byť prítomné všetky naraz. Všímajte si najmä nasledujúce zmeny:

  • silný (netypický) zápach z tlamy,
  • zmena zafarbenia zubov,
  • viditeľné nahromadenie zubného kameňa,
  • zapálené, začervenané, opuchnuté a bolestivé ďasná, prípadne krvácanie z ďasien (krvavé škvrny na hračkách),
  • opuch na tvári,
  • pes si labkou často siaha na papuľu, prípadne sa od vás pri kontakte s papuľou odťahuje,
  • pes na žutie používa iba jednu stranu papule,
  • strata chuti do jedla, odmietanie tvrdších druhov potravy či problémy pri jedení,
  • nadmerné slinenie alebo škrípanie zubami,
  • celková apatia.

Ak u psa zaznamenáte ktorýkoľvek z uvedených príznakov, je to jednoznačne dôvod nechať situáciu skontrolovať veterinárom. Ak pozorujete niektorý z príznakov vyznačených farebne, ide už o akútny stav - objednajte sa k zverolekárovi ešte dnes.

Zásady starostlivosti o zuby vášho psa


1. Pravidelná domáca zubná hygiena

Tvorba zubného kameňa je - zvlášť u niektorých plemien a pri niektorých spôsoboch kŕmenia - neodvratná. V mnohých prípadoch je preto prvou a nevyhnutnou zásadou pravidelné čistenie zubov psa 1 x denne zubnou kefkou. Žiaľ, len málo chovateľov si na túto aktivitu nájde čas a potrebnú dávku trpezlivosti. Niektoré psy čistenie tolerujú zle a nútiť ich do tejto procedúry každý deň je vyčerpávajúce. Aj to je dôvod, prečo svojmu miláčikovi pravidelne čistí zuby iba 8 % majiteľov.

Pokiaľ sa rozhodnete s čistením začať, môžete si vybrať zo širokej ponuky zubných kefiek (prstových alebo klasických s rúčkou) a zubných pást určených pre psy. Pravidelnosť je dôležitá, no čistenie zubov raz za dva-tri dni je vždy lepšie, ako žiadne.

Ako s čistením zubov u psa správne začať?

Na čistenie zubov psa privykáme postupne. Do papule vstupujeme vždy zboku, nie spredu, pretože vstup do papule spredu psy tolerujú horšie. Začneme ponúknutím pasty z prsta (vyberieme takú, ktorá psovi chutí), pokračujeme jej nanesením na zuby bez použitia kefky a krátkym rozotrením po zuboch. 

Po niekoľkých dňoch, keď zviera "čistenie" prstom toleruje, postupne prst nahrádzame kefkou. Pri čistení používame krúživé pohyby. Pokiaľ pes spolupracuje, neustále ho chválime a akonáhle spolupracovať prestane, čistenie prerušíme. Pri dostatočnej trpezlivosti by sme mali byť schopní dĺžku čistenia predĺžiť natoľko, aby sme dokázali vyčistiť celý chrup zo všetkých strán (horné aj dolné zuboradie, zvnútra i zvonka). Ak je to nutné, môžeme časť čistenia realizovať ráno a druhú časť večer.

2. Pravidelné obhrýzanie kostí

Psovité šelmy žijúce vo voľnej prírode problémy so zubným kameňom a zápalom ďasien prakticky nepoznajú. Jedným z dôvodov je prirodzená strava, ktorá zabezpečuje nielen správne zloženie a pH slín, ale aj prirodzené mechanické čistenie povrchu zubov. K tomu dochádza predovšetkým pri obhrýzaní kostí a chrupaviek ulovenej koristi.

Tento princíp možno veľmi jednoducho preniesť do starostlivosti o vášho psa. Pokiaľ chcete tvorbu zubného kameňa obmedziť, najlepším riešením je prejsť na prirodzené kŕmenie čerstvým mäsom a kosťami (BARF). Pokiaľ si na BARF netrúfate, pokúste sa psovi zabezpečiť aspoň pravidelný prísun surových kostí. Kosti, pokiaľ sú správne vyberané, majú ideálnu konzistenciu a tvrdosť pre psí chrup. Autori jednej odbornej štúdie dokázali viditeľne znížiť množstvo zubného kameňa na zadných zuboch (stoličkách) psov už po troch dňoch pravidelného podávania kostí. Kosti s chrupavkami sú navyše bohaté na vápnik, fosfor, kolagén a glukozamín - látky, ktoré sú pre zdravie chrupu nepostrádateľné.

Samozrejme, kosti je potrebné podávať s ohľadom na veľkosť, vek a zdravotný stav psa. Pre najlepší výsledok odporúčame dodržiavať nasledujúce pravidlá:

  • podávajte výlučne surové kosti, nikdy nie varené,
  • vyberajte dostatočne veľké kosti v pomere k veľkosti psa, aby ich pes mohol obhrýzať prevažne zadnými zubami a musel pri hryzení poriadne otvárať tlamu (ideálne sú celé bravčové stehenné kosti) - pri príliš malých kostiach alebo ich častiach (napr. nasekaných rebierkach, ak ich podávame stredne veľkému či veľkému psovi) hrozí riziko zadusenia, prípadne poškodenia predných zubov,
  • vyberajte kosti, ktoré obsahujú aj chrupavky či zvyšky mäsa a šliach (sú výživnejšie a efekt čistenia je výraznejší);
  • do kŕmnej dávky pravidelne zaraďujte aj malé kosti, ktoré pes dokáže ľahko rozhrýzť a nehrozí pri nich zadusenie (napr. kuracie krky a chrbty, menšie ryby s mäkšími kosťami);
  • psa na kosti navykajte postupne (spočiatku podávajte menšie množstvo a vyberajte jemnejšie typy kostí, aby si jeho tráviaci trakt na nový typ potravy stihol zvyknúť),
  • veľkú kosť nechajte psovi max. 10-15 minút a následne ju odoberte (zvyšok podajte v nasledujúci deň), pričom kosti na obhrýzanie podávajte max. 3 x týždenne, aby ste predišli priveľmi tvrdej stolici a nadmernému opotrebovaniu zubov,
  • nikdy nenechávajte psa pri obhrýzaní kosti bez dozoru či v prítomnosti iných psov,
  • kosti nepodávajte starým psom, psom s chorými zubami alebo zubnou náhradou, korunkou a pod. (takéto zuby nemajú rovnakú pevnosť ako zdravý zub a hrozí ich ďalšie poškodenie) - v tomto prípade siahnite radšej po niečom mäkšom (napr. sušených bravčových či králičích ušiach, býkovci) a dôsledne čistite chrup zubnou kefkou.

3. Výživa pre zdravé zuby a ďasná

Nielen u ľudí, ale aj u psov platí, že zdravie zubov závisí aj od kvality stravy. Žiaľ, nárast problémov so zubným kameňom a ďasnami v posledných desaťročiach je do veľkej miery spôsobený práve zmenou kŕmenia. Kým v minulosti psy dostávali produkty živočíšnej výroby, ktoré sa nedali využiť v kuchyni a boli prirodzene bohaté na kosti, chrupavky, väzivá a prospešné enzýmy, koncom minulého storočia sa už aj na Slovensku trend obrátil. V západnom svete dnes významne prevažuje kŕmenie granulami.

Mnohí chovatelia sa domnievajú, že chrumkavosť granúl zabezpečuje čistenie psích zubov od zubného kameňa, no opak je pravdou. Granuly majú z hľadiska dentálneho zdravia veľmi ďaleko od toho, čo je pre psy prirodzené. Svojím zložením a konzistenciou tak riziko usádzania zubného kameňa neznižujú, ale naopak zvyšujú.

Pre zdravý psí chrup okrem kostí a chrupaviek, ktorých výživovú hodnotu sme popísali vyššie, odporúčame zaraďovať vnútornosti a mastné ryby. Tie sú totiž bohatým zdrojom mastných kyselín a koenzýmu Q10 - tieto látky spolu s glukozamínom, ktorý nájdeme v chrupavkách, pôsobia protizápalovo a významne prispievajú k celkovému zdraviu ďasien.

Do kŕmenia odporúčame zaraďovať aj probiotiká podporujúce zdravú mikroflóru v papuli - môžete si vybrať, či ich zaradíte vo forme zubnej pasty, prášku do krmiva alebo gélu, ktorý možno naniesť priamo na ďasná.

Efektívnym a medzinárodne etablovaným pomocníkom v prevencii vzniku zubného kameňa u psov je kelpa. Táto morská riasa obsahuje celú radu minerálov a vitamínov prospešných pre zdravie zubov, no za svoju popularitu vďačí predovšetkým jódu, ktorý v kombinácii s alginátom a niekoľkými ďalšími enzýmami pôsobí antibakteriálne a vytvára na zuboch ochranný film. Kelpa pri pravidelnom užívaní potláča vznik zubného kameňa a dokonca zmierňuje už nahromadený kameň, znižuje zápal na ďasnách a potláča zápach z tlamy. Stačí denne pridať malé množstvo sušenej kelpy do krmiva, prípadne zaradiť niektoré z našich maškŕt obaľovaných v tejto morskej riase (sušené kuracie krky s kelpou, kuracie žalúdky s kelpou, bravčové karé s kelpou).

4. Pravidelná kontrola chrupu a odstránenie zubného kameňa

Nezabúdajte na pravidelnú domácu kontrolu chrupu vášho psa minimálne raz za mesiac, aby ste prípadné problémy podchytili hneď v zárodku a nenechali ich prerásť do vážnej diagnózy. V prípade problému alebo podozrenia na problém kontaktujte veterinára, aby situáciu odborne zhodnotil a ošetril.

Čo všetko je potrebné ošetriť vo veterinárnej ambulancii?

  • Zubný kameň a zápal ďasien: Už vzniknutý zubný kameň sa nedá odstrániť bežným čistením zubov, možno ho zoškriabať len s použitím špeciálneho zubného náradia alebo "rozbiť" s pomocou ultrazvukového prístroja. Ak sa u vášho psa zubný kameň síce objavil, no je len mierny a ďasno zdravé (bez známok opuchu či zápalu), odporúčame navštíviť kvalitný psí salón so špecializáciu na čistenie zubov ultrazvukom. Pokiaľ je zubný kameň rozsiahly, prípadne pozorujete v papuli aj zápal ďasien, obráťte sa priamo na veterinárnu ambulanciu. Naozaj dôkladné vyčistenie zubov zo všetkých strán a aj pod úrovňou ďasna je možné iba v celkovej anestézii a s profesionálnym náradím. Veterinár navyše nastaví vhodnú liečbu a dietetické opatrenia na vyliečenie zápalu.
  • Zubný kaz: Keďže baktérie v psej tlame majú veľmi odlišné zloženie od baktérií v ľudských ústach, zubné kazy sa u psov vyskytujú pomerne zriedkavo. Baktérie zodpovedné za zubný kaz sa živia cukrom, ktorý sa usádza na povrchu zubných plôch ľudí. No keďže psy konzumujú len minimum sladkých potravín a tvar psích zubov nemá toľko problémových plôch, tieto baktérie sa v psej papuli vyskytujú len ojedinele. So zubným kazom sa možno stretnúť predovšetkým u psov, ktorým majitelia podávajú nadmerné množstvo sladkých potravín, ako sú napríklad banány a piškóty. Prípadný kaz je našťastie možné ošetriť rovnakými postupom ako u ľudí, no na tento úkon je potrebná celková anestézia. Samozrejme, ošetrený zub nie je taký odolný ako zdravý zub.
  • Zlomeniny zubov: Tento problém sa vyskytuje najmä u psov, ktoré majú silnú potrebu obhrýzať a robia to veľmi energicky. Tvrdé predmety, ako sú napríklad parohy a niektoré nevhodné typy kostí, môžu ojedinele spôsobiť zlomenie zubu, najmä, ak je zub oslabený (vo vysokom veku, pri nedostatku vápnika, fosforu a pod.), obhrýzaný predmet je príliš malý a pes ho neobhrýza zadnými zubami, ale skôr prednou časťou chrupu. No keďže obhrýzanie kostí pomáha psovi prirodzene čistiť chrup od povlaku, zabezpečuje dostatočný prísun vápnika, ktorý je pre zdravie zubov nepostrádateľný, spevňuje zuby, posilňuje žuvacia svaly, obavy zo zlomenia zubu by nemali byť dôvodom na vynechanie kostí zo psieho jedálnička. Ak si nie ste istí, aký typ kostí je pre vášho psa bezpečný, poraďte sa s veterinárom alebo skúseným chovateľom vášho plemena.

Veríme, že pri dodržiavaní uvedených zásad budete do veterinárnej ambulancie chodiť iba na pravidelnú kontrolu. Sme presvedčení, že na ceste k zdravým psím zubom vám účinne pomôžu aj naše prírodné maškrty s kelpou alebo sušená kelpa z našej ponuky.