Naozaj ide zdravie cez žalúdok?

Ak by ste sa spýtali vášho veterinára, čo okrem genetiky najviac ovplyvňuje zdravie vášho psa, veľmi pravdepodobne by uviedol týchto 5 faktorov:  


  1. kvalita a vyváženosť stravy,
  2. množstvo primeraného pohybu,
  3. miera psychickej pohody (súvisí s mierou stresu, socializácie, mentálnej stimulácie, prítomnosti svorky a pod.),
  4. starostlivosť o zuby (u niektorých plemien aj o srsť a uši),
  5. možnosť reprodukčného správania (u nekastrovaných jedincov).

Kvalita stravy teda nie je to jediné, od čoho bude závisieť, koľko rokov sa váš psík či fenka dožije v zdraví. Spolu s pohybom však nepopierateľne hrá veľmi významnú rolu. Je preto dôležité, aby strava bola kvalitná a obsahovala len také zložky, ktoré sú pre psa bezpečné a zdravé. Porovnateľne dôležitý je spôsob kŕmenia, jeho frekvencia a množstvo kŕmnej dávky. 

Najčastejšie chyby v kŕmení

Existuje niekoľko spôsobov, ako možno nesprávnym kŕmením psa spôsobiť zdravotné komplikácie:

  1. Prekrmovanie a obezita: Kŕmenie psa v nadmernom množstve alebo príliš kalorickými druhmi potravy vedie k obezite a s nimi súvisiacim zdravotným problémom, ako sú napríklad ochorenia srdca, cukrovka a problémy s kĺbmi. Pri kŕmení preto dodržujte oporúčanú kŕmnu dávku, no riaďte sa aj tým, čo vidíte. Niektoré psíky priberajú ľahšie, niektoré majú málo pohybu, niektoré s vekom potrebujú dávku znížiť. Ak si nie ste istí, či váš štvornohý kamarát nemá nábeh na nadváhu, poraďte sa s veterinárom.

  2. Nedostatok výživy: Nedostatok niektorých živín v strave môže viesť k nedostatku železa a iných dôležitých minerálov a vitamínov. Ak nedodržujeme odporúčaný pomer živín, psíka kŕmime príliš jednostranne alebo naša fenka čaká mladé a má zvýšené nároky na výživu, môžeme aj nechtiac spôsobiť chudokrvnosť. Tá sa prejavuje únavou, apatiou, zhoršeným stavom srsti a kože a inými zdravotnými problémami. Ak máte podozrenie, poproste veterinára o rozbor krvi. Na jeho základe dokáže nájsť problém a poradiť, ako stravu upraviť.

  3. Kŕmenie nevhodnou potravou: I keď psí žalúdok dokáže zneškodniť niektoré nežiaduce látky, neznamená to, že by takéto látky nemohli spôsobiť problémy alebo dokonca poškodiť zdravie vášho psa. Aj potraviny, ktoré sú pre človeka bezpečné, môžu psom spôsobiť vážne zdravotné problémy. Niektoré sú pre psy vyslovene jedovaté (napr. čokoláda, avokádo, makadamové oriešky, hrozno a pod.), preto by sme ich nemali podávať ani jednorazovo. Ďalšie škodia vtedy, ak ich psovi podávame dlhodobo. Ide najmä o solené, korenené zvyšky ľudskej stravy a cukrovinky, na ktoré psí organizmus nie je stavaný. Škodiť však môžu aj niektoré zložky nachádzajúce sa v psích maškrtách - rôzne farbivá, arómy, pšeničný lepok, sorbitol a ďalšie zložky, ktoré, hoci psom neprospievajú, sú bežnou súčasťou väčšiny psích granúl či maškŕt.

  4. Neprimeraná rýchlosť kŕmenia: Ak pes hltá potravu príliš rýchlo, môže to viesť k rôznym tráviacim problémom, ako sú napríklad nadúvanie, zvracanie a hnačka. Pokiaľ takýto spôsob kŕmenia pretrváva dlhodobo, môže sa rozvinúť do vážnych zdravotných problémov. Aj to je jeden z dôvodov, prečo mnohí chovatelia pred rýchlo skonzumovateľnými granulami uprednostňujú surové kosti a mäso - nutnosť obhrýzať ich a dlho potravu žuť bráni rýchlemu hltaniu krmiva.

  5. Nevhodné kŕmenie pred alebo po cvičení: Najmä veľké plemená by sa mali vyhýbať pohybovej aktivite po kŕmení. V opačnom prípade hrozí tzv. torzia žalúdka, ktorá predstavuje vážne zdravotné riziko.

  6. Kŕmenie alergizujúcou stravou: Ak psík trpí alergiou na niektorú zložku v potrave, je potrebné to zistiť primeranou diagnostikou a túto zložku z jeho stravy úplne vylúčiť. Alergická reakcia sa prejavuje zápalmi kože, svrbením, vyrážkami, problémami s dýchaním, opuchom tváre a inými symptómami. Viac o tejto téme píšeme nižšie.

  7. Zubné problémy: Kŕmenie psa nezdravými pamlskami alebo niektorými granulami môže spôsobiť tvorbu zubného kameňa, zubných kazov a iných zubných problémov. Bolesti a infekcia v ústach následne ohrozujú celkové zdravie psa, preto by sme im mali predchádzať a krmivo, rovnako ako maškrty, starostlivo vyberať.

Ak spozorujete, že vašu fenku alebo psíka trápia časté hnačky, správa sa ubolene alebo sa viditeľne zhorší vzhľad jej/jeho srsti, chrupu, prípadne sa objavia vyrážky či opuch, určite zbystrite pozornosť a objednajte si termín u veterinára.

Alergie na potraviny u psov

Potravinové alergie u psov dnes nie sú ničím výnimočným, skôr naopak. Môžu byť spôsobené rôznymi zložkami potravy, najčastejšie ich však vyvolávajú nasledujúce faktory:

  1. Hydrolizované bielkoviny: Niektoré psy sú alergické na hydrolizované bielkoviny (aj zeleninové), ktoré sú často prítomné v krmivách pre psy so špeciálnymi potrebami.

  2. Mäso: Niektoré psy sú alergické na určité druhy mäsa, ktoré sú používané ako hlavný zdroj bielkovín v psích krmivách. Najčastejšie spôsobuje alergie kuracie a hovädzie mäso, avšak môže ísť aj o akékoľvek iné mäso.

  3. Obilniny a lepok: Alergie vyvolávajú aj obilniny a lepok, ktoré sú často prítomné v psích krmivách. Psie krmivá s vysokým obsahom obilnín sú navyše pre niektoré psy ťažko stráviteľné.

  4. Mliečne produkty: Mnohé psy sú alergické na mliečne výrobky, ako sú syry, mlieko a jogurty.

  5. Jedovaté potraviny: Niektoré potraviny, ktoré sú bezpečné pre ľudí, môžu byť pre psov nielen toxické, ale dokážu vyvolať aj alergické reakcie. K týmto potravinám patrí čokoláda, hrozno, cibuľa, cesnak, avokádo a mnoho ďalších potravín.

Samozrejme, zoznam potenciálnych psích alergénov je oveľa širší. Psy môžu alergicky reagovať takmer na čokoľvek, podobne ako ľudia. 

Ak chcete riziko vzniku alergie u vášho havka minimalizovať, nepreháňajte to s príchuťami, druhmi mäsa či iných potravín. Psy nepotrebujú extrémne pestrú stravu. Podobne ako pri deťoch aj pri šteniatkach platí, že menej je viac a nové druhy bielkovín je vhodné zaraďovať do stravy postupne. Druhá vec je sledovať, ako psík reaguje a čo mu spôsobuje tráviace problémy. Akonáhle vidíte, že psík nejakú potravinu zle znáša, treba ju vysadiť a kŕmiť ho niečím iným.