Ryby v psej miske? Áno, ale...

Vianoce máme na Slovensku tradične spojené s rybami, najmä s kaprom, ktorý má svoje pevné miesto na nejednom štedrovečernom stole. Aj vy sa možno počas sviatkov zamýšľate, či kúsok ryby nedopriať aj vášmu štvornohému spoločníkovi. Poďme sa pozrieť, kedy je podávanie rýb pre psy bezpečné a kedy môže predstavovať riziko. 

 


 

Ryby ako také sa nám spájajú so zdravím a ak sú podávané správne, vo väčšine prípadov to platí aj u psov. Obsahujú kvalitné bielkoviny, prospešné omega-3 mastné kyseliny a množstvo vitamínov, ktoré podporujú zdravú kožu, lesklú srsť aj správnu funkciu kĺbov. Medzi rybami sú však určité rozdiely a je dobré poznať aj riziká spojené s ich podávaním. 

Z pohľadu BARF kŕmenia platí, že kým vhodne zvolené surové bravčové, hovädzie či hydinové kosti predstavujú cenné obohatenie psieho jedálnička, rybacie kosti sú niečo celkom iné. Vzhľadom na svoju tenkosť, štiepivosť a ostré konce majú sklon zapichnúť sa do mäkkých tkanív. Veterinári pravidelne riešia prípady, keď sa rybia kosť zasekne v hrdle, pažeráku alebo spôsobí perforáciu sliznice žalúdka či tenkého čreva. Aj malý kúsok kosti môže viesť k vážnym komplikáciám. 

Zároveň platí, že niektoré psy môžu na ryby reagovať citlivejšie ako iné. Z pohľadu veterinárnej praxe je dôležité si uvedomiť, že tráviaci systém psa toleruje sviatočné „experimenty“ neraz oveľa horšie, než by majiteľ čakal. Počas Vianoc sa výrazne zvyšuje počet prípadov zvracania, hnačiek, bolestí brucha či zápalov pankreasu, často v dôsledku nevhodne zvolenej ľudskej stravy. Ako sa teda vyhnúť problémom pri podávaní rýb (nielen) v období Vianoc?

Kapor: áno, ale opatrne

Ako prvé sa pozrime na vianočného kapra. Mali by ste vedieť, že i keď je táto sladkovodná ryba v princípe pre psy konzumovateľná, nepatrí medzi ideálne ryby. Hlavným dôvodom je - áno, správne - vysoký obsah drobných, ostrých kostí, ktoré aj pre psa predstavujú reálne riziko poranenia.

Ak sa rozhodnete kapra psovi ponúknuť, mäso musí byť dôkladne vykostené, čo je však v praxi možné až po tepelnej úprave, keď sa mäso ľahšie rozoberá. Ryba musí byť vždy varená bez tuku, soli a korenín. Vyprážaný kapor pre psy vhodný nie je. Vysoký obsah tuku a oleja zaťažuje tráviaci systém a u predisponovaných jedincov môže vyvolať akútny zápal pankreasu. Ide o bolestivé ochorenie, ktoré si často vyžaduje hospitalizáciu a prísnu diétu.

Dôležitým faktorom je aj výživová hodnota. Kapor pre psy neponúka toľko zdravotných benefitov ako iné druhy rýb - obsahuje pomerne veľa tukov, ktoré však nie sú pre psy natoľko prospešné. Bez tepelnej úpravy môže byť navyše zdrojom parazitov.

Ak to zhrnieme, kapor je vhodný skôr ako príležitostné sviatočné spestrenie než ako pravidelná súčasť kŕmenia. Na Vianoce môžete psovi v duchu tradícií trochu uvareného a vykosteného kapra dopriať a určite tým nič nepokazíte. Jeho pravidelné podávanie sa však vzhľadom na nutnosť tepelnej úpravy, prácneho vyberania kostí a nezaujímavú výživovú hodnotu jednoducho nevypláca.

Niektoré ryby sú vhodnejšie než iné

Keďže nie všetky ryby majú rovnaký nutričný a bezpečnostný profil, odporúčame zamerať sa na tie druhy, ktoré sú pre zdravie chlpáčov naozaj prospešné a zároveň nepredstavujú zdravotné riziko.

Pre psy sú všeobecne vhodnejšie morské ryby s vyšším obsahom omega-3 mastných kyselín. Tieto látky majú protizápalový účinok, podporujú zdravú kožu, lesklú srsť a môžu priaznivo ovplyvniť pohybový aparát, najmä u starších psov alebo psov s ochoreniami kĺbov.

Do kŕmnej dávky vám preto odporúčame zaradiť predovšetkým nasledujúce druhy rýb:

  • Varený losos: Je jednou z najčastejšie odporúčaných rýb, ak je vykostený a ideálne aj tepelne spracovaný. Surový losos, ale aj pstruh z niektorých oblastí severozápadného Pacifiku (USA, Kanada) môžu prenášať baktériu Neorickettsia helminthoeca, ktorá spôsobuje vážnu otravu lososom (anglicky salmon poisoning disease). Bez liečby ide o život ohrozujúci stav. Táto baktéria sa nachádza priamo v svalovine (je súčasťou miniatúrnych parazitov neviditeľných okom, ktoré sa vyskytujú v svaloch ryby), takže sa nedá z ryby odstrániť umytím. Jedinou ochranou je tepelná úprava, preto lososy a pstruhy podávajte v surovej forme len ak viete, že pochádzajú z bezproblémovej lokality.
  • Sardinky sú obľúbené najmä preto, že majú malý rozmer a jemné kosti, ktoré psom nerobia problém (vo všeobecnosti ich nie je potrebné vykosťovať). Okrem omega-3 mastných kyselín tak psovi poskytujú aj vápnik prispievajúci k dobrému stavu zubov a kostí.
  • Treska je zase vhodnou voľbou pre psy s citlivejším trávením, keďže ide o chudú a ľahko stráviteľnú rybu. Vzhľadom na nižší podiel tuku neobsahuje toľko omega-3 mastných kyselín ako povedzme losos, no stále ide o zdravú, chutnú a bezpečnú rybu. Samozrejme, aj tu platí, že rybu treba pred podaním vykostiť.

Pripomíname, že ryby bohaté na omega-3 sú pomerne mastné. S podaným množstvom to preto nepreháňajte - vysoký podiel tukov v strave niektoré psy znášajú horšie, čo môže viesť k hnačkám alebo k podráždeniu pankreasu. Pre dosiahnutie potrebných benefitov stačí 10–25 kg psovi približne 80–120 g lososa alebo makrely 1–2 krát do týždňa v kombinácii s menej mastnými zložkami v kŕmnej dávke.

Ryby, ktoré do psej misky nepatria

Niektoré ryby predstavujú pre psy zvýšené zdravotné riziko. Surové ryby, najmä, ak nie sú chované pre ľudskú spotrebu, môžu obsahovať parazity alebo baktérie. Pri dlhodobom podávaní vo väčších množstvách môžu tiež spôsobiť nedostatok vitamínu B₁, ktorý je dôležitý pre správnu funkciu nervového systému.

Veľké dravé ryby, ako tuniak, mečiar či žralok, ktoré žijú dlhšie, majú tendenciu počas života vo svojom tele hromadiť ortuť. Ak pes tieto ryby pravidelne konzumuje, ortuť sa postupne ukladá aj v jeho organizme a môže poškodzovať nervový systém a obličky. Do stravy ich preto zaraďujte minimálne.

Rizikové sú aj ryby s drobnými, krehkými kosťami, ktoré sa ľahko lámu a môžu spôsobiť zadusenie alebo poranenie tráviaceho traktu:

  • Ostriež je jednou z najproblematickejších rýb pre psy. Má množstvo drobných, tvrdých a ostrých kostí, ktoré sa ľahko uvoľnia z mäsa. Riziko poranenia hrdla alebo pažeráka je vysoké, najmä ak pes jedlo prehĺta rýchlo. Vzhľadom na komplikované vykosťovanie ho pre psy neodporúčame.
  • Zubáč je obľúbený pre jemné mäso, no jeho kostná štruktúra je zradná. Kosti sú tenké, dlhé a ľahko sa odlamujú. U psov často spôsobujú uviaznutie v hrdle alebo mikroperforácie sliznice. Podávajte preto vždy len svalovinu bez kostí (filety), alebo túto rybu úplne vynechajte.
  • Šťuka má extrémne tenké, pevné a ostré kosti, ktoré sa pri žuvaní štiepia a je veľmi náročné ich z ryby vybrať. V praxi patrí medzi najrizikovejšie ryby, ktoré veterinári odporúčajú úplné vynechať zo psej stravy.
  • Podobné odporúčania platia aj pre ostatné sladkovodné ryby žijúce na Slovensku (sumec, belica, lieň..) - väčšinou sa ťažko vykosťujú, nemajú zaujímavý výživový profil ani chuť a často obsahujú parazity. Podávať ich preto neodporúčame, alebo ak, tak dôkladne vykostené a prevarené.
.
.
.
.

Spôsobujú ryby alergie?

Alergie na ryby u psov sa vyskytujú, ale v porovnaní s inými potravinovými alergénmi (kuracie mäso, hovädzie, mliečne bielkoviny alebo vajcia) sú zriedkavejšie.

Reakciu u psa nespôsobujú omega-3 tuky, ale rybie bielkoviny. Tie imunitný systém môže chybne vyhodnotiť ako škodlivé. Riziko narastá s frekvenciou podávania – pes, ktorý dostáva rybu pravidelne, má väčšiu šancu vytvoriť si alergickú neznášanlivosť než pes, ktorý ju dostane len občas.

Ktoré ryby spôsobujú problémy najčastejšie

Z vyššie uvedeného vyplýva, že najčastejšie sa alergie objavujú práve pri tých druhoch rýb, ktoré sa v krmivách a doplnkoch používajú najviac:

  • losos,
  • tuniak,
  • rôzne zmesi (tzv. „white fish“) z morských rýb,
  • menej často treska.

Neznamená to, že tieto ryby sú horšie. Sú jednoducho najbežnejšie používané.

Ako sa alergia prejaví

Typické príznaky alergie na rybu u psa zahŕňajú:

  • svrbenie kože, najmä labiek, brucha a uší,
  • zápal zvukovodov opakujúceho sa charakteru,
  • začervenaná koža,
  • hnačky alebo mäkká stolica.

Tieto prejavy nie sú znakom infekcie ani otravy, ale reakciou imunitného systému na rybí proteín. V prípade, že sa vyskytnú u vášho psa po konzumácii rybích produktov, najspoľahlivejším potvrdením, že zdrojom sú práve ryby, je eliminačná diéta trvajúca 6–8 týždňov bez akejkoľvek ryby. Ak sa príznaky zlepšia a následne sa po podaní malej skúšobnej dávky ryby opäť zhoršia, alergia je potvrdená a rybu je potrebné zo stravy psa vyradiť.

Vyradenie rýb nepredstavuje pre psa problém, pokiaľ dostáva iný kvalitný zdroj živočíšneho proteínu. Podobne omega-3 mastné kyseliny je možné doplniť aj z alternatívnych zdrojov. Najčastejšie možnosti, ktoré stoja za zváženie:

  • Oleje z morských rias (algový olej) – obsahujú DHA a EPA, teda tie „funkčné“ omega-3 pre mozog, srdce a kožu a používajú sa bežne pri alergických alebo eliminačných diétach. Pre psy sú veľmi zdravé.
  • Ľanový olej – obsahuje ALA, čo je síce rastlinná forma omega-3, ale telo psa ju premieňa na DHA/EPA len obmedzene. Pre zdravého psa je to zaujímavý doplnok, ktorý funguje skôr ako podpora kože a srsti.
  • Chia olej alebo celé semienka vo veľmi malom množstve – opäť len ALA, teda sú vhodné skôr ako doplnok, nie ako hlavný zdroj omega-3 kyselín.
  • Konopný olej – zmes omega-3 a omega-6 v relatívne priaznivom pomere, možno ho použiť ako podporný olej pre kožu, nie ako zdroj vysokých dávok EPA/DHA.
  • Veterinárne prípravky s označením „fish-free“ – sú to doplnky postavené na algovom oleji alebo synteticky stabilizovaných omega-3. Ich výhodou je presné a jasné dávkovanie, čistota a dobrá kontrola alergénov.

Odporúčania z veterinárnej praxe

Ryby, zvlášť morské, sú podľa veterinárov výborným občasným spestrením jedálnička, no nikdy by nemali nahrádzať kompletné krmivo.

Ak rybu podávate prvýkrát, odporúča sa začať len malým množstvom a sledovať reakciu psa. Zvracanie, hnačka, svrbenie alebo letargia môžu naznačovať neznášanlivosť. U psov s citlivým trávením alebo chronickými ochoreniami nezaškodí, ak sa najprv poradíte s veterinárom. Pre mnohé psy je bezpečnejšou alternatívou kvalitný rybí olej, ktorý poskytuje výhody omega-3 mastných kyselín bez rizík spojených s kosťami či nevhodnou úpravou. V prípade alergií na ryby môžete na doplnenie omega-3 siahnuť po "fish-free" alternatívach.

Ak sa teda na Vianoce rozhodnete podeliť o kúsok sviatočnej ryby aj so svojím psom, radšej siahnite po varenej, vykostenej verzii bez soli a korenín a podajte ju v menšom množstve. Takto určite nič nepokazíte a Vianoce budú príjemné pre všetkých členov rodiny - aj tých chlpatých. ;)